Praktisk information - huset

Här har vi samlat lite praktisk information gällande huset.

Låssystem
Föreningen har ett av dagens mest moderna låssystem installerat. Låssystemet heter ASSA CLIQ och är ett elektromekaniskt system som kombinerar mekanik och elektronik för att göra systemet mycket säkert. Varje nyckel har en unik identitet och kan elektroniskt programmeras att fungera i valfritt antal lås. Detta gör att tillgången till fastighetens olika utrymmen kan skräddarsys, samt att en förlorad nyckel kan plockas ur systemet.

Tvättstugan
Tvättider bokas på tavla med din lilla nyckel i mangelrummet mellan D- och E-uppgången i källaren. Här finns också två nycklar till tvättstugan och en till vardera torkrum. Det finns fyra tvättpass/dag kl. 8-21:30. Det finns tre tvättmaskiner, en centrifug och en torktumlare. Vad gäller mattor så får dessa endast tvättas i en fjärde tvättmaskin, modell äldre, som är avsedd just för mattor. Vi har två tvättkorgar på hjul som skall stå i tvättstugan efter avslutat tvättpass. Det är inte accepterat att tvätta på någon annans tvättid utan att först kontakta den som har bokat tiden. Alla städar förstås efter sig i såväl tvättstuga som torkrum. Torktumlaren ska rengöras från ludd och maskinerna torkas av. Golven sopas och torkas. Se även anvisningarna i tvättstuga/torkrum.

Vinds- och källarförråd
Finns till alla lägenheter. Samma nummer på förrådet som på lägenheten. Saker får ej placeras i vindsgångar eller övriga utrymmen som inte tillhör din lägenhet.

Sopor och avfall
Restavfall och matavfall slängs i molokerna på framsidan av huset mot Vårlöksgatan. Tidningar till tidningsåtervinning kan slängas i tidningsåtervinningsrummet som ligger vid källarutgången mellan garagen och uppgång 16. Observera att kartong och liknande inte hör hemma här. Du kan läsa mer på dörren till tidningsåtervinningen. Allt annat avfall som ska återvinnas bär vi själva bort till återvinningsstationerna. Det finns flera återvinningsstationer i området, de närmaste finns markerade med blåa ringar på kartan nedan. Där kan du slänga glas, kartong, metall, plast och batterier. Även elektronikavfall, trasiga möbler m.m. tas om hand själv och ska köras till miljöstation respektive tippen. 

Sotrering för avfall annat än rest, mat och tidning håller på att ordnas i föreningen. På grund av strul vid installationen har det dragit ut på tiden. Vi har i nuläget ingen prognos för när vår nya sopstation kommer stå klar. 

Parkeringsplatser, garage och cykelrum
Parkeringsplatser på Lantmätaregatan finns att hyra för 1000 kr/månad, garageplats till MC för 250 kr/månad och garageplats till bil för 500 kr/månad. Kontakta styrelsen om du är intresserad av att hyra eller ställa dig i kö. Vi har också flera cykelrum i källaren med ingång från Lantmätaregatan respektive från gården mellan 5E och 5F.

Snickarverkstad
Finns i källaren och kan nyttjas av alla. Verktygsrum finns också men hålls låst. Om du behöver låna verktyg/trädgårdsredskap så kontakta någon i styrelsen. Lånade saker återlämnas i samma goda skick och på överenskommen tid.

Källarlokal
Denna lokal har ingång från kortsidan av fastigheten och hyrs ut till en extern hyresgäst.

Grill och solstolar
För den som vill grilla eller sola på gården så finns det en grill och solstolar att låna i mangelrummet. Var varsam med elden och ha alltid vatten/lock eller liknande till hands för att kunna kväva elden. Häll aldrig tändvätska på en redan tänd grill.

Brandskydd
Lagen om skydd mot olyckor säger att alla bostäder ska vara utrustade med brandvarnare. Det är du som boende som ansvarar för att brandvarnare finns och fungerar. Pulversläckare (6kg ABC) och brandfilt rekommenderas också av räddningstjänsten. Ur brandskyddssynpunkt behöver det vara ordning och reda i trapphus, källare och vind. Inga barnvagnar, cyklar eller annat som blockerar eller kan utgöra brandrisk får stå i dessa utrymmen annat än under mycket korta stunder. I huset finns brandsläckare utsatta i källargångarna, samt brandsläckare i tak i källare, trappuppgångar och på vinden. Föreningen har också en brandskyddsansvarig person som regelbundet gör internkontroller av huset, som en del i det Systematiska Brandskyddsarbetet. 

Om det skulle börja brinna så finns det ett antal saker du behöver tänka på: 
- Stäng in branden. Stäng så många dörrar som möjligt mellan dig själv och branden.
- Gå aldrig ut i rökfylld trappa. Vid brand i trapphus ska de som har balkong gå ut dit och invänta räddningstjänst.
- Inget vatten vid brand på spisen, brand ska kvävas med lock eller brandfilt. 

Huskurage
Vi i Bovetet vill samverka för en säker miljö för våra boende. Huskurage är en våldspreventiv metod och ett sätt att förebygga och förhindra våld i hemmet och våld i nära relationer. Genom att grannar tillsammans beslutar sig för att agera kan liv räddas och barn bli hjälpta till en ljusare framtid. Agera genom att ringa på hos grannen du är orolig för, hör efter hur allt är och kontakta polisen om det är en akut eller hotfull situation. För mer information besök hemsidan.