Praktisk information - lägenheten
Här har vi samlat lite praktisk information gällande bland annat underhåll av din lägenhet.
Ventilation
För att fastighetens ventilation ska fungera så måste inloppsventilerna i vardagsrum och sovrum vara ÖPPNA (minst 10 mm) i alla lägenheter och frånluftventilerna i kök och badrum skall vara hela och rena.
Tilloppsventilernas filter skall rengöras regelbundet (ett par gånger per år) och kan vid behov bytas ut. Standardfilter för utbyte kan köpas på Hornbach och tillhandahålls av föreningen, men oftast räcker det att tvätta av dem under rinnande vatten. Alternativa så kallade pollenfilter kan köpas på Hornbach, men tillhandahålls inte av föreningen. Vid användning av tätare pollenfilter så är det viktigt att byta filter oftare (efter behov) samt att öppna ventilerna mer för att kompensera det minskade flödet. Fett- och dammfilter till köksfläktkåpan ska rengöras så ofta som behövs och bytas vid behov. Om köket är utrustat med kolfilterfläkt så skall dess filter bytas i enlighet med tillverkarens rekommendationer. I samband med filterrengöring så skall också ventilationstrumman rengöras efter bästa förmåga. Observera att det INTE är tillåtet att installera motordrivna fläktar som kopplas till ventilationskanalen.
Vid frågor om ventilationen kontakta styrelsens ventilationsgrupp: ventilation@bovetet.se
Skötselinstruktion_-_Luftventiler.pdf
Värme/Element
Elementen i lägenheterna bör luftas en gång om året för att systemet skall fungera optimalt. Om du upplever värmen som dålig så är den första åtgärden att lufta elementen. Luftningen görs effektivast på sommaren när värmesystemets cirkulationspump är avstängd (utomhustemperatur över ca.12 grader) genom att öppna ventilen på elementet med en luftningsnyckel tills dess att vatten rinner ut. Luftningsnyckel kan lånas av föreningen genom att kontakta någon i styrelsen, hos vilka man även kan be om praktisk hjälp.
Vatten och avlopp
Kranar och liknande installationer för vatten och avlopp i lägenheten tillhör lägenhetsinnehavarens ansvar.
Droppande kranar och rinnande toalett/WC (läckande bottenventil och avstängningsventil) får inte förekomma då det ökar föreningens kostnader för vatten och avlopp till ingen nytta. Se därför till att byta packningar och liknande efter behov.
Skötselinstruktion_-_Ventilbyte_i_toalett.pdf
Så här mäter du lägenhetsytan
I lägenheter mäter man bara de utrymmen som ligger inom lägenheten. Alla typer av våningsplan, utom våningar med snedtak, ska man mäta mellan ytterväggarnas insidor, strax ovanför golvsockeln. Följande typer av utrymmen ska inte räknas med i den totala arean: Utrymmen som har en rumshöjd som är lägre än 1,90 meter, utrymmen som inte kan nås genom en dörröppning, trappa, permanent stege eller lucka med fällbar stege.
Innerväggar som är 30 cm eller tunnare mäts i sin helhet. Är innerväggarna tjockare än 30 cm mäter man 15 cm in i väggen från varje angränsande rum. Ytterväggar mot det fria och väggar mot trapphus och grannar mäts inte alls.
Om det finns ett schakt, en skorstensstock, pelare eller liknande som är tjockare än 30 cm inne i bostaden mäter man 15 cm in i det/den från varje angränsande rum.
Fönsterbänkar och värmeelement påverkar inte mätningen, d.v.s. räknas in i arean. Öppen spis och kakelugn En öppen spis eller kakelugn påverkar inte mätningen, d.v.s. räknas in i arean.
Förråd med ingång inifrån bostaden räknas som boarea i både lägenheter och småhus. Köksinredning, garderober, badkar, tvättmaskin etc. påverkar inte mätningen, d.v.s. räknas in i arean.
Om hela våningsplanet har en takhöjd på minst 1,90 meter ska hela planet mätas. För att ett våningsplan med snedtak ska mätas, måste rumshöjden vara minst 1,90 meter på en bredd av minst 60 cm. Man mäter då hela den golvyta där rumshöjden är minst 1,90 meter. Om golvet går längre ut mäter man ytterligare 60 cm ut under snedtaket eller fram till ytterväggen, om den ligger närmare.
Avtal rörande din lägenhet
Vid tillfälle av uthyrning i andra hand, renovering, flytt och dylikt kan det ofta vara bra med ett skrivet avtal. Färdiga avtal finns att införskaffa på Blankettbankens hemsida.
Renovering av din lägenhet
Funderar du på att göra en större renovering av din lägenhet? Inför vissa omfattande renoveringar krävs godkännande från styrelsen. Detta för att större renoveringar kan omfatta strukturer som kan påverka hela huset. Därför har styrelsen beslutat att det krävs ett utlåtande från en oberoende byggtekniskt kunnig innan vissa större renoveringar. Kostanden täcks av den boende som önskar renovera. Åtgärder som påverkar allt utanför lägenhetens ytskikt kräver styrelsens godkännande, det innebär:
- Ingrepp i bärande konstruktion.
- Flytta ledningar för vatten, avlopp, värme, el och gas
- Annan väsentlig förändring
Är du osäker på om din renovering kräver ett godkännande från styrelsen? Hör i så fall av dig till oss - hellre att du stämt av på förhand än att göra något som visar sig i efterhand blev tokigt. Hör också av dig till styrelsen i ett tidigt skede så att processen går så smidigt som möjligt.
Ny i föreningen?
Som ny medlem i BRF Bovetet kommer du att erbjudas ett informationsmöte där du får träffa några från styrelsen. Du får då möjlighet att ställa frågor om det är något som du undrar efter att du flyttat in. Tills dess att du hunnit medverka vid ett sådant möte kan du finna en del information i vårt Informationsblad till nyinflyttade.